Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı “2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Kurum, “Yeni düzenlememizle özellikle afet ve acil durumlarda ihtiyaç duyulan kritik coğrafi veriler paylaşıma açılarak bilgi akışı hızlanacak. Eylem planımızın ilk adımı olarak Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu’nu e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşlarımızın kullanımına açtık” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, eylem planının detaylarını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda anlatarak yeni plan ile vatandaşların tek tıkla pek çok erişim sağlayabileceğini ifade etti. Bakan Kurum sosyal medya açıklamasında; “Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan “2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlememizle özellikle afet ve acil durumlarda ihtiyaç duyulan kritik coğrafi veriler paylaşıma açılarak bilgi akışı hızlanacak. Eylem planımızın ilk adımı olarak Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu’nu e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşlarımızın kullanımına açtık. Kamu kurumları, yerel yönetimler ve üniversiteler ihtiyaç duydukları tüm verilere tek tıkla ulaşılabilecek.” İfadelerine yer verdi.
Eylem planının ilk adımı olarak Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu’nun e-Devlet Kapısı üzerinden ortak kullanıma açıldığının altını çizen Bakan Kurum, platform sayesinde, vatandaşların bulundukları bölgeyle ilgili coğrafi bilgilere anında erişimi sağlayabileceğini söyledi. Bakan Kurum uygulamanın, kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler ve vatandaşların erişimine açık olacağını belirterek coğrafi verilerin güvenilir ve hızlı paylaşımıyla kamu hizmetlerinin etkinliğinin artırılacağını söyledi.
Mevcut haliyle 14 bin kullanıcıya sahip olan platformun, e-Devlet entegrasyonu ile birlikte 66 milyon kullanıcıya ulaşması hedefleniyor. 630 coğrafi katmanın (coğrafi tanım) yer aldığı platform bu sayede geniş bir arama yelpazesi sunacak. Platformda, coğrafi veri görüntüleme, metaveri yönetimi, coğrafi veri talep ve paylaşım portalı gibi kapsamlı hizmetler sunulacak. Ayrıca, kullanıcıların coğrafi veri standartlarını daha iyi anlamalarını sağlayan bir coğrafi veri sözlüğü de bulunuyor. Eylem planının bir diğer amacı ise e-Devlet üzerinden afet ve acil durumlara yönelik coğrafi verilerin etkin kullanımını ve paylaşımı sağlamak. Bu kapsamda acil durumlarda ihtiyaç duyulan kritik veriler coğrafi katmanlar ilave edilerek detaylandırılıp boyutlandırılabilecek. Yine eylem planı kapsamında kamu kurumları ve yerel yönetimlerde CBS birimleri kurulacak, kurumlar coğrafi bilgi sistemleri uyumlaştırma ve entegrasyon süreçlerini bu birimler aracılığı ile yürütecek. Kamu personelinin CBS bilgi düzeyinin artırılması amacıyla çeşitli eğitim ve yaygınlaştırma çalışmaları gerçekleştirilecek. Yeni eylem planını değerlendiren vatandaşlar dijitalleşme süreçleri ile birlikte e-devlet platformundaki işlemlerin önemli kolaylıklar sağladığını ifade ederek veri entegrasyonu süreçlerinde atılan adımların önemli olduğunu dile getirdi. (Haber: S. OLGUN)