Ana Sayfa Haberler Katırtırnağı bitkisi, birçok hastalığın şifa kaynağı

Katırtırnağı bitkisi, birçok hastalığın şifa kaynağı

4
0
haberler , son dakika haberler , son dakika haber , haber , en son haber

Bir Akdeniz bitkisi olan Katırtırnağı çiçeği, sindirim sisteminden romatizmaya kadar birçok hastalığa iyi geldiği gibi, fazla kullanımı durumunda zehirlenme vakalarına rastlanabiliyor.

Akdeniz’de yetişen ve Baklagiller familyasından; dik duran çalı halinde, her zaman yeşil olan odunsu bir bitki cinsi olan Katırtırnağı çiçeği, genç sürüngenler, narin yapılıdır. Üzerinde çok sayıda yaprak bulunur veya yapraksızdır. Çiçekleri sarıdır.

Katırtırnağının çiçeklerinden elde edilen yağın uçucu özelliği vardır. Katırtırnağı çiçeği yağı, parfümlerde ve sabunlarda kullanılmaktadır.

Kabızlık sorununu çözer. Müsil görevi görmektedir. İçinde bulunan alkoloidler sayesinde kalp ve damar yetmezliklerinde kullanılan kalp toniği olarak kullanılabilmektedir.

Afrika’nın bazı bölgelerinde Katırtırnağı çiçeğinin dalları soyularak kaynatılır. Elde edilen sıvı ise engerek yılanının sokmasına karşılık panzehir olarak kullanılmaktadır.

Katırtırnağı çiçeği ve dalları lif, ip ve elbise yapımında kullanılır. Kalp ritmini düzenleyici rolü vardır. Kan şekerini düşürücü özelliğe sahiptir. Kalp kasında gevşetici bir özelliğe sahiptir. Böcek ilacı yapımında kullanılır.

Sağlığa oldukça faydalı olduğu bilinen bir bitki türü olan Katırtırnağı çiçeği. çoğunlukla bal veya şekerli gıdalarla tatlandırılarak tüketilmektedir. Ayrıca, Katırtırnağı çiçeğinin reçeli de yapılır.

Katırtırnağı çiçeği nasıl kullanılır?

Katırtırnağı çiçeği, yaprakları bal ile karıştırılarak tüketilmektedir. Faydasından fazla yararlanabilmek için bu karışımın günde 3 kez birer çay bardağı kadar içilmesi tavsiye edilir. Katırtırnağı çiçeğinin ayrıca reçeli de yapılır. Reçel yapmak için yine Katırtırnağı çiçeğinin yaprakları kullanılır.

Katırtırnağı çiçeğinin faydaları nelerdir?

İnsanların sağlık sorunlarına çare bulmak veya hastalıklardan korunmak amacıyla başvurduğu alternatif tıpta da en çok önerilen Katırtırnağı çiçeğinin faydaları şu şekilde;

İdrar ve balgam söktürücüdür, hazmı kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir böbrek ve safra kesesi taşlarının düşürülmesine yardımcı olur, mesane hastalıklarının tedavisinde kullanılır, romatizma ağrılarına iyi gelir, adet kanamalarında zorluk yaşayan kadınların bu bitkiyi kullanmasıyla katırtırnağının rahimde kasılmaları sıklaştırdığı ve daha rahat adet dönemine girilmesini sağladığı bilinmektedir. Ayrıca; kalp hastalıklarında, kalp ritmi bozukluklarında da kullanılmaktadır.

Ancak tüm tüketilen şeylerde olduğu gibi Katırtırnağı çiçeğinin de aşırı kullanımı, bünyede farklı etkilere yol açabilir.

Katırtırnağı çiçeğiı çayı, bitkisel bir çay türüdür ve sağlık faydalarıyla bilinir. İşte katırtırnağı çayını yapmak için basit bir tarif:

Malzemeler:

1 tatlı kaşığı kuru Katırtırnağı çiçeği yaprağı

1 su bardağı su

Bal veya limon (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Su bardağını suyla doldurun ve kaynama noktasına getirin.

Kaynayan suyu ocaktan alın ve katırtırnağı yaprağını suya ekleyin.

Yapraklar suyun içinde 10-15 dakika demlensin. Bu süre içinde çayın aroma ve faydaları suya geçecektir.

Demleme süresinin sonunda çayı süzgeç yardımıyla başka bir bardağa süzün.

İsteğe bağlı olarak bal veya limon ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

Sıcak olarak servis yapın.

Katırtırnağı çiçeği çayını tüketmeden önce, sağlık durumunuza veya herhangi bir ilaç kullanımına bağlı olarak bir doktora danışmanızda fayda vardır. Ayrıca, bitkiyi kendiniz toplamak yerine güvenilir bir yerden satın almanız da önemlidir.

Katırtırnağı çiçeğinin reçeli de yapılmaktadır.  Katırtırnağı çiçeği reçeli nasıl yapılır?

Malzemeler:

3 Su bardağı ayıklanmış katırtırnağı çiçeği, 2 Su bardağı elma suyu, 2,5 Su bardağı toz şeker, 1 Adet limon

Yapılışı:

Önce, elma suyu için 3 elmayı soyup doğrayın çekirdekleriyle beraber 2 dolu bardak suyla pişirildikten sonra elmalarını ayırıp sadece suyunu alıp 2,5 su bardağı toz şekerle ateşe koyulmalıdır.

Şerbet haline gelince ayıklanan katırtırnağı yaprakları da üzerine bırakıldıktan sonra şerbetin içinde şeffaflaşıncaya kadar pişirilmelidir. Yarım saat kadar ateşte kaldıktan sonra tatlılığı hafifletmek için limon suyu kullanılır.

Katırtırnağı; yan etki olarak kusturur. Genistein etkisi içerdiğinden hamilelerde düşüklere sebep olabilir. Bu yüzden hamile ve hamilelik şüphesi olan kişilerin kullanılması önerilmez. Dozaj yükselirse nabızlarda ölümcül derecede yavaşlama olabildiğinden dikkatli olunması gerekmektedir.
 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz