HÜDA PAR Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu Heyeti, Malatya'daki temasları kapsamında basın mensuplarıyla bir araya geldi. HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Malatya ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, sorun ve sıkıntıları yerinde görmek için şehri ziyaret ettiklerini ne kadar sıkıntıları varsa bunlar raporlaştırıp ilgili yetkililere aktarmaya çalışacaklarını söyledi.
İki gündür Malatya'da olduklarını anımsatan Dinç, ‘Sabah erken saatlerinde başlayıp gece geç saatlere kadar ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Burada konteyner kentleri ziyaret ettik ve bu konteyner kentlerde özellikle bize vatandaşın aktardığı sorunlar var. Deprem büyük bir felaketti ve büyük bir yıkımdı. Bu sorunların çözümü de açıkçası çok da kolay olmayacak. Bazı sorunlar çözümse de halen çözülmemiş sorunlar var. Konteyner kentlerde bize gelen şikayetlerde özellikle elektrikle ilgili suyla ilgili sıkıntılar var. Elektriklerin kesintilere uğradığını ve su kesintilerinin olduğuna dair bize şikayetler var. Bu konuda konteyner kentlerde kalan hastalar var, yatalak hastalar var, engelliler var. Bu yönden diyoruz konut tespit yapıldığı zaman özellikle engelli olan ve kronik hastalığı olan vatandaşların öncelenmesi gerekiyor. Bununla birlikte konteyner kentlerde, hem burada şahit olduk hem de Malatya'da özellikle alt zemininin düzgün yapılmadığından dolayı çökmeler olduğunu ve buna bağlı olarak su sızıntılarının olduğunu gördük. Bununla birlikte yağmur yağdığı zaman üstte damlamalara yönelik şikayetler vardı’ dedi.
Konteyner kentlerde kalan vatandaşların özellikle iş talebinin yoğun olduğuna dikkat çeken Dinç, ‘Hem burada hem farklı bölgelerde de gezdiğimizde bu talebi çok gördük. Bu yönüyle özellikle belediyeler ve İŞKUR işçi aldıkları zaman her şeyden önce bu konteyner kentte kalan vatandaşları öncelemeli ve ona göre bir program ve bir düzenleme yapılmalıdır. Bu da bir tavsiye olarak burada bildirelim. Bununla birlikte vatandaşın en çok şikayet ettiği konulardan biri şeffaf bir bilgilendirmenin olmadığı ve bu konuda şeffaf bilgilere ulaşamadığını dile getirdiler. Kırsal mahallelerde sıkıntılar vardı. Vaizpınar mahallemizde özellikle orada tapulaşmayla ilgili ciddi problemler var. Bunları daha farklı bir şekilde de dile getirmeye devam edeceğiz. Biz bu sorunları tespit ettikten sonra il valimizle görüşme sağladık. Ve bu sorunları bizzat birinci elden sayın valimize de aktardık. Valimizin de bize aktardığına göre ciddi bir çalışma yaptıklarını, canhıraş bir şekilde çalıştıklarını belirttiler. Yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini belirttiler. Sonuçta son süreçte de biz de gördük ki normalde daha önce 3'iken şu an 45'e çıktığını ve bu konuda da çalışmalarını hızlı bir şekilde devam ettiğini söylediler. 81 bin konut şu an yapılıyor. Bunların 15 bini kırsalda olduğunu bildirdiler. 20 bin konut şu an yapılmış. Ve bundan 17 bini şu an itibariyle teslim edilmiş durumda. Özellikle Malatya'nın alt zemin etüdü konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu ve bundan dolayı 390 kilometre kazık gerektiğine dair Valimiz bu konuda bize bilgilendirmede bulundu’ diye konuştu.
Dinç, kentte kurulan 75 konteyner kente 122 bin vatandaşın kaldığını belirterek, ‘Bununla birlikte konut teslimatı yapılmasına rağmen binlerce vatandaş maalesef konteyner kente kalmaya devam ediyor. Tabii bunun farklı sebepleri olabilir. Özellikle vatandaşlar psikolojik olarak 6 Şubat'ta büyük bir travma geçirmiş. Bazıları psikolojik sebeplerden dolayı belki evine gitmiyor. Ancak başka sebeplerden de o konteyner kentte kalmaya devam edenler var. Bu vesileyle sizin vesilenizle tekrarlıyoruz. Konteyner kentte kalan vatandaşlarımız özellikle anahtar teslimatı yapılan vatandaşlar konteyner kentinden çıkıp kendi evlerine gitsinler, kendi evleri içerisine huzur içerisinde otursunlar diyoruz.
Engelli vatandaşlara pozitif ayrımcılık yapılsın
Kronik hasta ve engelli vatandaşlara ev teslimatlarında kuraya tabi tutulmadan daha pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini vurgulayan Dinç, ‘Çünkü gittik, gördük gerçekten konteynerlerde kalmak başlı başına bir sorun. Orada özellikle yatalak hastaları gördük, kronik hastaları olup akciğer hastası olan astım hastası olan vatandaşları gördük. Mesela bir tane ablamızı gördük. Kendisi bir konteynerde kalıyor ve iki yatalak hastası var. Yani gerçekten bu şartlarda özellikle bu kışta orada hayatını ikame etmek çok zor. Bundan dolayı konut teslimatında her şeyden önce bu konteyner kente kalan kronik hastalar, yaşlılar ve engelliler bir yönüyle öncelenmesi gerekiyor. Bununla birlikte depremin oluşturduğu travma halen devam ediyor. Depremin üzerinden iki yıl geçse de aslında biz depremzede vatandaşlarımızı ziyaret ettiğimizde şunu net bir şekilde görüyoruz. Acıları ilk günkü gibi taptazedir. Asıl amacımız bu acıları paylaşmak ve bu sıkıntıları bir an önce gidermeye çalışmaktır. İnşallah tez zamanda depremzede kardeşlerimiz kendi konutlarına evlerine ulaşırlar. Ve bu sıkıntıları da gidermiş oluruz diye söyleyeyim.’ ifadelerini kullandı.
Ankara Çarşısı reklam bekliyor
Esnaf gezilerini anlatan Dinç, ‘Gündüzbey esnafını ziyaret ettik. Buradaki Ankara Çarşısı esnafını ziyaret ettik. Özellikle Ankara Çarşısı esnafının en büyük şikayetlerinden biri de burada güzel bir çarşı açılmış ancak iş yapamıyor. Reklamı yok. Vatandaş yeteri kadar burayı bilmiyor diye şikayetleri vardı. Bu konuda reklamların yapılmasına yönelik talepleri vardı. Bunu bizzat Vali Bey'e de aktardık.’ diyerek sözlerini noktaladı.