Ana Sayfa Haberler Hollanda Ankara Büyükelçiliği Sosyal İşler Ataşesi Wiecher Van Der Laan “Geleceği Birlikte...

Hollanda Ankara Büyükelçiliği Sosyal İşler Ataşesi Wiecher Van Der Laan “Geleceği Birlikte İnşa Edeceğiz”

2
0
haberler , son dakika haberler , son dakika haber , haber , en son haber

Anadolu Selçuklu döneminin en önemli eserlerinden olan II. Kılıçaslan Hamamı Türkiye ile Hollanda arasındaki iş göçünün 60. yılına özel düzenlenen “Türkiye’nin Kadın Öncüleri” sergisiyle ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Anadolu’nun ilk kalorifer sistemli hamamı olma özelliği taşıyan Kılıçarslan Hamamı, çifte hamam olarak inşa edilen eserin erkekler kısmı sıcaklığı dört eyvanlı ve dört köşe halvetli, kadınlar kısmı ise üç eyvanlı ve iki halvetli hamamlar grubuna giriyor. Yaklaşık 100 yıldır kullanılmayan şehrin merkezinde Aksaray Belediyesi’nin çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkan hamam sosyal ve kültürel faaliyetlerde kullanmak üzere hizmete açıldı. İlk olarak “Türkiye’nin Kadın Öncüleri” sergisine ev sahipliği yapan II. Kılıçarslan Hamamı’nda üç kuşak kadınların başarı dolu hikayeleri 2 hafta boyunca sergilenecek. Açılışı yapılan sergide konuşan Hollanda Ankara Büyükelçiliği Sosyal İşler Ataşesi Wiecher Van Der Laan, Aksaray’ın önemli tarihi dokularından olan II. Kılıçarslan Hamamı’nın restorasyon sürecinde emeği geçen Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer başta olmak üzere herkese teşekkür etti. Serginin de anlamlı olduğunu kaydeden Laan konuşmasında “Bugünkü sergimiz Hollanda’da bulunan jenerasyonu temsil eden Türk kadınlarının hikayelerini anlatıyor. 60’lı yıllarda Aksaray ve çevresinde birçok kişi iç göç olarak Avrupa’ya gitmişti. Özellikle bu hikayelerin Aksaray’da büyük yankı bulacağını düşünüyorum. 1964 yılında Hollanda Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti bir anlaşma imzalayarak Türk vatandaşlarının Hollanda’da çalışabilmesi için davet ettik. Bu anlaşmanın 60’ncı yılını kutlamaktayız. Bu aynı zamanda Türkiye ve Hollanda ilişkilerinde bir dönüm noktasını temsil ediyor.” ifadelerini kullandı.

196 yılında Hollanda’da sadece 200 Türk vatandaşı ikamet ederken bugünlerde yarım milyona yakın Türk vatandaşının bulunduğunu belirten Wiecher Van Der Laan, Hollanda’ya oldukça fazla kadının gittiğini söyledi. Sergide onların hikayelerini duyurmak istediklerini kaydeden Laan, “Öncü Türk kadınlarını sergimiz ile onurlandırmak istedik. Sergimizi Hollanda’da bulunan Haarlem şehrinden Türkiye’ye getirdik. Türkiye’den farklı ilçe ve şehirlerde sergileme imkanı bulduk. Bunlar Bursa, Tekirdağ, Yozgat, Ankara, İstanbul, Afyon, Karaman, Gaziantep, Eskişehir ve en son Kırşehir’de yaptık. Öncüler kelimesi kadınlarımızı tanımlamak için güzel bir kelime. Gösterdikleri çabayla Hollanda’nın kalkınmasına katkı sağladılar ve bir sonraki nesillerin önünü açtılar. Hollanda hükümeti dünyadaki tüm kadınların eşit korunabilmesi için destek veriyor. Sergi ve hikayelerin anlatılması bu sergi ile örtüşüyor. Bu serginin olağanüstü tarihimiz hakkında daha fazla bilgiye ulaşmasının yanı sıra ortak geleceğimize de bakmasını temenni ediyorum. Çünkü geleceği birlikte inşa edeceğiz. Ünlü Türk atasözünde de anlatıldığı gibi ‘bir elin nesi var, iki elin sesi var.’” diyerek sözlerine son verdi.

Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer sergide yaptığı açılış konuşmasında; “Kadınlarımız bizim toplumumuzda çok önemli bir yere sahip. Türk toplumunun ve aile yapısının temel taşlarından birisi annelik ve kadınlık müessesesinin güçlü olmasıdır. Wiecher Van Der Laan, resim sergisi ile birlikte bizleri 60 yıl geriye götürdü. Aksaray ve çeşitli illerde yaşayan vatandaşlarımız yıllar önce Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göç ettiler. Bulundukları ülkelerde asimile olmadan entegre olarak hayatlarını sürdürdüler. Ülkelerini unutmayan kadınlarımız aynı zamanda gittikleri ülkelerin gelişimine de katkı sundular. Bizim nezdimizde kadınlarımızın hepsi birer kahramandır. Bu çalışmaları ön plana çıkarmada destek oldukları için Hollanda Büyükelçiliğine de canı gönülden teşekkür ediyorum. Bundan sonra yapılacak olan çalışmalarda da Aksaray Belediyesi olarak elimizden gelen desteği sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

II. Kılıçarslan Hamamı’nın da tozlarından çıkarılarak geleceğe aktarıldığını hatırlatan Başkan Dinçer “Tarihi mekanımızı da sergimiz vesilesi ile tekrardan hizmete sunmuş olduk. bu serginin dizayn dilmesinde ve Aksaray’da düzenlenmesinde emeği olan Hollanda Büyükelçiliği’nin çalışanlarına, valimize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, gurbetçi şehri olarak anılan Aksaray’da Aksaraylı vatandaşların her gittiği yerden katma değer olarak geri dönerken bulundukları ülkelere de önemli katkılar sunduğunu söyledi. Vali Kumbuzoğlu konuşmasında “Göç hareketleriyle kültürel olarak bütünleşiyoruz. Tarihe baktığımızda ilk kadın büyükelçimizin Hollanda’da görevlendirildiğini görüyoruz. Hollanda Türk toplumu için ayrı bir yer ifade ediyor. Bundan birkaç ay önce Hollanda’ya geçtiğimiz yıllarda hediye edilen tarihi Hereke Halısı tamiri Sultanhanı’nda yapılarak tekrar gönderildi. Bu şekilde Hollanda ile Aksaray’da bir kez daha yollarımız kesişti. Sergide de öncü kadınlarımızı bir kez da anmış olacağız. Bu vesile ile emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı. Açılışa Hollanda Ankara Büyükelçiliği Sosyal İşler Ataşesi Wiecher Van Der Laan, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katılım sağladı. (Haber: S. OLGUN- Fotoğraf: Ramazan KOÇ)

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz