Ana Sayfa Haberler Ayasofya 1500 Yıldır Aşılamadı

Ayasofya 1500 Yıldır Aşılamadı

8
0
haberler , son dakika haberler , son dakika haber , haber , en son haber

 

Yaklaşık 1500 yıldır ayakta olan muhteşem yapı Ayasofya bugün de camiye çevrilme talepleriile gündemde.

 

Ayasofya’nın tarihi, Konstantin’in oğlu olan Konstantius tarafından 360 yılında yapılmış olan kilise ,le başlar. Bu kiliseye Megale Eklesia, yani, Büyük Kilise ismi verilir. İmparator Arkadius zamanında, M.S. 404 yılında çıkan isyanlar sırasında yanar. Arkadios’tan sonra tahta çıkan 2. Teodosius, yıkılan bu kilisenin yerine yeni bir kilise yaptırır. Bu ikinci kilise M.S. 532’ye kadar ayakta kalır. M.S. 532 yılında İmparator Justinianus amanında şehir halkı, huzursuzluk dolayısıyla büyük bir isyana başlar. Tarihte Nika Ayaklanması olarak geçen bu ayaklanma, neredeyse tüm şehrin büyük hasar görmesine neden olur. Justinianus bu isyanı bastırır, ancak şehrin yeniden kurması gerektiğini anlar. Bu Justinianus için bir fırsattır ve şehri yeniden inşa etmek için hazırlıklara başlar. Justinianus dönemin en önemli iki mimarını huzuruna çağırır ve planından bahseder. Bu mimarlar Trallesli Antemius ve Miletli İsidoros’tur. Antemius ve İsidorus plana bakarak bu binanın yapılmasının imkansız olduğu konusundaki görüşlerini belirtirler; ancak Justinianus kararlıdır. Bu kilisenin yapılması gerekmektedir. İnşaat 23 Şubat 532 tarihinde başlar ve kilise 27 Aralık 537 tarihinde ibadete açılır.

 

1453 yılında İstanbul’un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir.

 

Ayasofya adındaki “aya” sözcüğü “kutsal, azize”, “sofya” sözcüğüyse herhangi bir kimsenin adı olmayıp Eski Yunancada “bilgelik” anlamındaki sophos sözcüğünden gelir. Dolayısıyla “aya sofya” adı “kutsal bilgelik” ya da “ilahî bilgelik” anlamına gelmekte olup Ortodoksluk mezhebinde Tanrı’nın üç niteliğinden biri sayılır. 6. yüzyılın ünlü bilim adamları, fizikçi Miletli İsidoros ve Trallesli matematikçi yönettiği Ayasofya’nın inşaatında yaklaşık 10.000 işçinin çalıştığı ve I. Justinianus’un bu iş için büyük bir servet harcadığı belirtilir. Bu çok eski binanın bir özelliği, yapımında kullanılan bazı sütun, kapı ve taşların binadan daha eski yapı ve tapınaklardan getirilmiş olmasıdır.

 

Ayasofya bir çok kez siyasiler tarafından tekrar cami olarak kullanılması konusunda girişimlere şahit olmuştur. 1970 lerde Necmettin Erbakan tarafından da dile getirilen bu istek bugünlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilmiştir.

 

Oysa ki, Siyasiler Ayasofya’yı cami yapmayı değil de, ondan daha muhteşem bir cami yapma isteğini dile getirseler daha makbule geçecek gibi. Hele Ayasofya’dan 1500 yıl sonra yapılan Çamlıca camisinin durumu ortadayken bu istek daha gerekli gibi durmakta.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz