Adana’da Ocak ayında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, narenciye ağaçlarının erken çiçek açmasına neden oldu.
30 dereceye varan hava sıcaklıkları, normalde mart ayında tomurcuklanması beklenen ağaçların Ocak ayında çiçeklenmesini hızlandırdı.
Ancak bu durum tarım sektörü için alarm zilleri çalıyor.
Adana’nın önemli sulama kaynaklarından biri olan Kozan Barajı’nda ise doluluk oranları kritik seviyelere düştü.
Yeterli yağış olmaması, bölgedeki tarım faaliyetlerini tehdit ediyor.
Yüksek Ziraat Mühendisi Barış Kurtaran, Adana’da yaşanan yüksek sıcaklıkların ve yağışsızlığın tarım üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Kurtaran, “Bu aslında iklim krizinin bir sonucu. Dünyanın farklı bölgelerinde yağışlar artarken, Anadolu coğrafyası yağışsız bir dönemden geçiyor.
Mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcaklıklar, tarım açısından ciddi bir kriz anlamına geliyor.
Vatandaşlarımız güzel hava diye değerlendirebilir, ancak bu durum tarımsal üretim için tehlike yaratıyor,” dedi.
Barış Kurtaran, narenciye ağaçlarının erken çiçek açmasının çiftçileri zor bir süreçle karşı karşıya bırakabileceğini belirtti.
İlkbahar geç donlarının erken çiçeklenen narenciyelerde ciddi hasarlara yol açabileceğini ifade eden Kurtaran, şu uyarılarda bulundu:
“Normal şartlarda narenciye ve sert çekirdekli ürünler mart ayında tomurcuklanır, ancak sıcaklıkların yüksek seyretmesiyle bu süreç erkene çekildi.
İlkbahar donları bu ürünlerde büyük hasara neden olabilir.
Ayrıca, yağışsızlık böyle devam ederse bölgede ikinci ürün ekimi mümkün olmayabilir.
İlk ürün ve sebze ekimi de olumsuz etkilenebilir. Seralarda müdahale mümkün olsa da damlama sulama sistemi kullanan çiftçiler için toprağı nemli tutmak şimdilik en iyi seçenek gibi görünüyor.
Ancak şu anda narenciye ağaçları çiçeklenmiş durumda.”
Kozan Barajı’ndaki su seviyesinin de tarımsal üretim için yeterli olmadığını ifade eden Kurtaran, sulama alanlarında üretim ve kalite sorunları yaşanabileceğini söyledi.
“Baraj üzerinden sulanan tüm alanlarda üretim ve kalite sıkıntısı riski şu anda çok yüksek.
Eğer bu süreç böyle devam ederse, üretim kayıpları kaçınılmaz olabilir” diye konuştu.