Ana Sayfa Haberler Çakşır otu kökü, pek çok rahatsızlığa deva oluyor

Çakşır otu kökü, pek çok rahatsızlığa deva oluyor

11
0
haberler , son dakika haberler , son dakika haber , haber , en son haber

Ana vatanı Hindistan olan Çakşır otunun kökü, enerjiden sindirim sitemine kadar pek çok konuda dertlere dava oluyor.

Çakşır Otu ülkemizde Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde daha fazla yetişmektedir. Özünde nişasta, alkaloit, saponin, reçine ve tanen bulunmaktadır.

Vücudu toksinlerden arındırma özelliği bulunan Çakşır Otu Kökünün kemik sağlığı ve erkeklerde sperm sayısını arttırdığı bilinmektedir.

İlkbahar mevsiminde çiçek açan Çakşır otunun gerekli iklim ve doğa koşullarında yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Bahçede yetiştirmesi zor olan Çakşır otu, genellikle tarlada yetiştirilir.

Çakşır Otunun faydaları nedir?

Kokusu çok beğenilmeyen çakşır otu kökü, kilo almak isteyen kişilerin kullanabileceği ot türlerinden biridir.

Kış mevsimlerinde gribe karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.

Sinir sistemine yararları bulunan çakşır otu, vücuda ayrıca enerji sağlayan bitkidir.

Çakşır otu iştah açıcı özelliği bulunan bitkilerin başında gelir.

Mide ağrılarının giderilmesinde kısmen tercih edilebilir.

Sindirim sisteminin düzenlenmesi konusunda yardımcı olur.

Kan içerisindeki yabancı maddelerin çoğalmasını engelleyici görevler gördüğü söylenebilir.

Vücuda enerji verir, güne zinde başlamayı sağlayıcı etkisi bulunmaktadır.

Çakşır otunun en bilinen bir diğer faydası, afrodizyak etkisi yaratması ve cinsel gücü arttırması.

Çakşır otunun içinde bulunan maddeler hipofiz bezini uyararak testesteron hormonunun salgılanmasını sağlar.

Kadınlar için yumurtanın döllenme şansını daha da arttııcı etkisi olduğu bilinmekte.

Eklem ve kas güçlenmesi, ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.

Sinir sistemini daha sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardım eder.

Çakşır otunun kan şekerini düşürücü etkisi vardır.

Bu yüzden otu kullanırken şeker hastaları doktora sormadan asla kullanmamalı, şeker hastası olmayan kişilerinde otu ölçülü tüketilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerekmekte.

Balgam söktürücü etkisi vardır.

Astım, Bronşit gibi hastalıklarda bağışıklığı güçlendirir.

Hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırarak yaraların iyileşmesi de daha hızlı olmasını sağlar.

Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını sağlar ve böylece vücudun yenilenmesine yardımcı olur.

Toksinlerin atılmasına fayda sağladığı için bağışık sisteminin güçlenmesine yardım eder. Bu sayede soğuk algınlığı gibi hastalıkların daha hafif geçmesini sağlar.

Çakşır otu yağını cildinizde kullandığınız zaman ciltteki leke ve izlerin iyileşmesine katkı sağlayarak cildi güzelleştirir.

Çakşır otunun sakinleştirici etkisi sayesinde sinirleri yatıştırır. Bu anlamda, depresyonu önleyici bir etkisi bulunmaktadır.

Aynı zamanda uyku problemi yaşayanlar için uykuyu düzenleyici etkisi bulunmakta.

Sindirim sistemindeki sorunlara fayda sağlayarak sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakta bulunan parazitlere karşı kullanılır.

Çakşır otu nasıl tüketilmeli?

Çakşır otu kökünün 4 adet farklı tüketim yöntemi bulunmaktadır;

Çay olarak;

Çakşır otu çayını hazırlamak için, çakşır tozu veya kökünü almanız yeterli olacaktır.

1 tatlı kaşığı çakşır tozu veya kökünü,kaynar suyun içerisine ekleyerek 15 dakika demleyin.

Daha sonra demlenen çayı süzerek tüketebilirsiniz. Eğer çakşır kökü aldıysanız, evde toz haline getirebilir, anlattığımız gibi çayını demleyebilirsiniz.

Çakşır otu kökü ya da tozunun çayını günde 1 kez içmeniz yeterli olacaktır.

Macun olarak;

genellikle afrodizyak etkisi için macun hali kullanılmaktadır.

İster hazır olarak alabilir isterseniz evde kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Evde hazırlamak için gereken malzemeler;

1 çay kaşığı çakşır otu tozu ve 2 çay kaşığı pekmez ya da balı karıştırarak kullanabilirsiniz.

Yağ olarak;

cilt yaraları veya yaraların tedavisinde kullanacaksanız 1 çay kaşığı Çakşır otu yağını yarım çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırarak yaranın olduğu bölgeye sürebilirsiniz.

Yalnız bu yağı kullanmadan önce alerji oluşmasını engellemek için mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Çakşır Otu Suyu;

1 litre kaynamış suya 3 kaşık Çakşır kökü tozu eklenir ve iki saat demlenir. Daha sonra limon ve bal ile birlikte tüketilebilir.

Çakşır otu kökünün yan etkileri nelerdir?

Çakşır otu yan etkisini en çok sinir sisteminde gösterir. Ruh hali değişimleri ve depresyon, bitkinin yanlış kullanımı sonucunda ortaya çıkan en zararlı yan etkilerindendir.

Hamilelerin Çakşır otu kullanması önerilmez. Emziren anneler de herhangi bir yan etkiye olmaması için kullanılmaması önerilmekte.

Çakşır otunun kan şekerini düşürücü etkisi olduğu için sağlıklı kişiler de kullanırken dikkat etmelidir.

Çakşır otu kökü ve yağı nerede bulunur?

Çakşır otu yağı genellikle kozmetik amaçlı kullanıldığı için bazı eczanelerde bulabilirsiniz.

Daha önceden bildiğiniz ve kaliteli yağ yaptığından emin olduğunuz markalardan internet alışverişi yapabilirsiniz.

Ya da güvendiğiniz aktarda hem kökünü hem de yağını rahatlıkla satın alabilirsiniz.

Çakşır otu tozu almak yerine kök halinde satın alıp havanda döverek siz de toz haline getirip kullanabilirsiniz.

( medyagazete.com )

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz