Ana Sayfa Haberler Malatya'da Rezerv Alan Krizi: Sağlam Binaları Yıktılar, Sonra Projeden Çıkardılar!

Malatya'da Rezerv Alan Krizi: Sağlam Binaları Yıktılar, Sonra Projeden Çıkardılar!

3
0
haberler , son dakika haberler , son dakika haber , haber , en son haber

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 2 yıl geçti. Malatya'da yıkımlar bir yandan devam ederken, bir yandan da rezerv alan çalışmaları sürüyor. Depremlerin ardından en fazla yıkımın yaşandığı illerden olan Malatya'da, Battalgazi İlçesi'ne bağlı Niyazi Mahallesi'de ağır yara aldı.

6 Şubat depremleri öncesinde Malatya'nın en gözde bölgelerinde olan mahallede bazı yapılar hasar almadı. Daha sonra mahallede ayakta kalan yapılar ‘Merkez 4’ olarak adlandırılan rezerv alan projesine dahil edilerek yıkımı gerçekleştirildi. Ancak iddialara göre yıkımı gerçekleştirilen Yemenlice, Sabır ve Selçuk apartmanları projeye dahil edilmedi. Çaldıkları kapıdan hiçbir cevap alamayan site sakinleri, Niyazı Mısri'deki rezerv alan ilan edilen bölgeye ‘Biz sığamadık mı?’ diyerek tepki gösterdi.

Niyazi Mahallesi Muhtarı Nilgün Tekatlı, 6 Şubat depremlerinde mahallede büyük bir yıkım yaşandığını hatırlatarak, vatandaşların yaşadığı mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi için yetkililere seslendi. Muhtar Tekatlı, mahallede 3 binanın rezerv alana dahil edildiğini ancak projeden çıkarıldığını savunarak, ‘Vatandaşlara 'Rezervdesiniz fakat projeye dahil değilsiniz' dediği için vatandaşlarımız büyük sıkıntı çekmekte. Gerekli dilekçeleri verdim. Vekillerimiz de dahil olmak üzere gerekli kurumlarımızın bilgisi dahilinde haber verdik. Fakat vatandaşlarımızın istediği tek şey şu kurumların artık net bir cevap vermesi. Kurumlardan net bir cevap bekliyorlar ve hakları olan mahallelerini istiyorlar. Projelere dahil olmak istiyorlar. Devletimize güveniyoruz. Devletimiz bu zor günlerde sürekli bizim yanımızda oldu. İnanıyorum güzel günler çok yakındır. Çünkü Niyazi Mahallesi çok büyük zorluklar yaşıyor. İnşallah kurumların da bize güzel haberler vermesi ile birlikte bu sorunun ve mağduriyetin yaşanmayacağına inanıyorum’ ifadelerini kullandı.

‘Binamızın Yıkılmasına İzin Verdik’

Vatandaşlardan Nurettin Kazancı da, 6 Şubat depremleri sonrasında binalarının rezerv alana girdiğini ardından ise projeye dahil edilmediğini iddia ederek, ‘Biz burada üç apartmanız. Şu an evlerimiz yıkılmış durumda. Özellikle bizim apartmanımız orta hasarlıydı. Fakat bu orta hasarlı ilgili çalışma yapmak için belediyeye başvurduk, başvuru yaptık. Oradaki görevliler dediler ki: 'Siz buraya orta hasarlı güçlendirme yapamazsınız. Çünkü binanıza rezerv alanına girmiştir. Rezerv çalışması yapacağız' Biz de şimdi vatandaş olarak devletimize, bakanlığımıza karşı değiliz. Biz de uyumlu bir şekilde olur dedik. Binamızın yıkılmasına izin verdik. Fakat bir zaman sonra birçok kuruma gidip geldik. Herhangi bir çalışma göremiyoruz. Vatandaşlar olarak muhtarımızla beraber birçok kuruma gittik, geldik. Orada şunu öğrendik. Rezerv alandasınız ama proje alınmadınız deniyor bize. Bu da bir belirsizlik oluşturuyor. Şu anda bakarsanız birçok bölgede tahta tahtalarla kapatılmış. Fakat bizim yerimiz boş duruyor. Herhangi bir çalışma yok. Bu evimizi aldık. İçinde kalıyorduk. Şu anda herhangi bir yerde kalamıyoruz. Haksızlığın giderilmesi, maduriyetin giderilmesi için ne gerekiyorsa yapılmasını rica ediyoruz yetkililerden’ şeklinde konuştu.

‘Herkes Sığıyor, Biz Mi Sığmıyoruz?’

Vatandaşlardan Tülay Yakut, Çevre Şehircilik'ten, AFAD'a, AFAD'tan Emlak Konut'a gönderildiklerini belirtti. Yakut, kurumlara verilen dilekçeler için sonuç alamadıklarına dikkat çekerek, ‘Niyazi Mahallesi, Fasıl Sokak oturanlardanım ve gördüğünüz gibi üç binanın mağdurlarıyız. Depremden sonra rezerv alan ilan edilmişti. Biz kaygısız bir şekilde bekledik. Çevre Şehircilik'e gidiyoruz. Orada AFAD'a gönderiyor. AFAD Emlak Konut'a gönderiyor. Verdiğimiz dilekçelerin hiçbirinden sonuç alamıyoruz. Neticesiz kalıyor. Neden ama? Devletimize karşı boynumuz ince ama biz burada oturan sakinler olarak mağduruz. Biz sonuç bekliyoruz. Ne yapacağız? Bir muallaktayız. Nasıl olacak? Herkes sığıyor, biz mi sığmıyoruz? O zaman fazla binalar yapılacak. Bizi taşısınlar. Biz demiyoruz ki illa bizim arsamızda olsun demiyoruz. Kendi yerimiz projeye uygun olmayabilir. Buna katılıyoruz. Destekliyoruz ama biz başından beri TOKİ istemedik, müracaatta bile bulunmadık. Çünkü emindik Niyazi Mahallesi rezerve girdi. Biz kendi mahallemizde olacağız diye. Bizim atalarımız burada yaşlandı. Biz burada vefatlar verdik, ölümler verdik. Neden? Üç bina öksüz, yetim mi? Buradan alıyor, oraya, oradan oraya savuruyor. Artık savurmak istemiyoruz. Mahallemizde yapılan rezerv alandaki binalardan istiyoruz. Bizim binalarımız dört katlıydı, üç katlıydı. Fazla daireler yapılacak. Ne diye? Rezerv alanından çıktıysak bize sonuç bildirsinler. Desinler ki, rezerv alanından çıkardık Emlak Konut, diğer kurumlar desinler ki, sizi biz oradan proje oluşturamadık kendi arsanızda ama yapılan etaplarda vereceğiz. Sizi oralara yerleştireceğiz. Biz de o zaman emin olalım’ dedi.

‘Kurumlar Bile Bilmiyor’

Mahalle sakinlerinden Seyfettin Yedik ise, depremlerden sonra 2 yıl boyunca beklediklerini belirterek, ‘2 yıldır bekliyoruz. 'Rezerv alanından çıktınız proje olmadığı için burada yeriniz yok' diyorlar. Biz buradan Emlak Konut'a gidiyoruz. Emlak Konut diyor ki: 'Bilmiyoruz.' Çevre Şehircilik'e gidiyoruz. Onlar da 'Bilmiyoruz. Proje dışındasınız' diyor. Milletvekillerimizden, Cumhurbaşkanımızdan, Bakan Kurumumuzdan sahaya inip de bizzat yerimizi görmesini istiyoruz. Üç apartman olarak Yemenlice Apartmanı, Sabır Apartmanı ve Selçuk Apartmanı Niyazı Misri'ye biz sığamadık mı? Alanımız geniş. 2 yıldır zaten mağdur durumdayız. Her tarafa gidiyoruz. Kapılar kapalı bize. Biz tırnağımızla dişimizle kazandık. Buradaki arkadaşlarımızın hepsi emekli. Fabrikada çalışan işçi, biz başka yere gitmek istemiyoruz. Biz etap olan yerlerden evlerimizi istiyoruz’ ifadelerini kullandı.

‘TOKİ Kura Çekiminde Bana Ev Çıktı’

Bahattin Yiğit ise, mahallede yaşanan mağduriyeti şu sözlerle anlattı: ‘Burada yıkılan 3 apartmandan bir tanesi bizim evimizdi. Ortada bir belirsizlik var. Rezerv alanıyız ama projeden çıkartılmışız. Bunun sebebini bilen yok. Biz emlak konuta gidiyoruz, diyor ki? 'Bizim haberimiz yok', Çevre Şehirciliğe gidiyoruz diyor ki? 'Bizim haberimiz yok' TOKİ kura çekiminde bana ev çıktı. AFAD'a gittim. Bana dediler ki? 'Senin evin rezerv alanı eğer istersen mahallende evini al' Biz de bu şekil yaparak TOKİ'den çıkan evimden feragat ettim. Ve mahallemden istedim. Şu anki durum ise rezerv alanıyım. Ama proje kapsamından çıkmışım.’

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz